Cum aleg jucăriile de pluș pentru copiii mei?


Cum aleg jucăriile de pluș pentru copii mei?

Jucăriile de pluș pentru copii pot deveni o provocare atunci când ne aflăm în fața raftului, nu? De ce sunt aceste jucării moi și pufoase atât de adorate și, mai ales, de ce trebuie să ținem cont atunci când alegem ceva de pluș pentru cei mici?

De ce sunt jucăriile de pluș importante pentru copii?

Un studiu recent făcut de British Psychoanalytical Society vorbește despre efectele de alinare și siguranță pe care jucăriile de pluș le oferă copiilor. Cum anume? Acestea sunt considerate „obiecte de tranziție” care ajută la trecerea dintr-o etapă în alta și la construirea independenței copilului. Din momentul separării de mamă până în momentul conștientizării ei ca o ființă aparte, copilul învață să substituie absența mamei din unele momente cu un obiect care e mereu cu el și îi oferă mângâiere. De aceea, calitățile principale ale jucăriilor de pluș – moi, pufoase, ușor de îmbrățișat și gustat – amintesc de calitățile materne după care tânjesc ei în primii ani de viață. 

Mai târziu, aceste „obiectede tranziție” devin jucăriile de pluș de care copii încep să se atașeze, cu care încep chiar să se joace singuri. Iar jocul este unul dintre semnele unei dezvoltări psiho-afective armonioase.

Fiecare etapă din dezvoltarea copilului are propriile dinamici și ritmuri, de aceea este esențial să fim atenți la ce preferințe și nevoi dezvoltă copilul înainte de a alege pentru el un companion pufos. Jucăriile de pluș pentru bebeluș diferă mult de cele pentru un copil de 7-8 ani.

Cum alegem jucăriile de pluș pentru copii?

Nu ar trebui să fie foarte de greu să alegem un pluș, odată ce cunoaștem nevoile și pasiunile celui mic. Iată însă și un ghid practic care să ne îndrume printre rafturile magazinelor:

Alege jucării de pluș potrivite vârstei

Vârsta este principalul criteriu pe care trebuie să-l bifezi. Asta, dacă nu dorești ca darul tău să stea pe dulap 2-3 ani, până când cel mic îndeplinește vârsta potrivită. Ne orientăm după 3 categorii mari de vârstă, în general:

  • 0-2 ani: jucării moi, recomandate pentru bebeluși, fără accesorii detașabile și cu blăniță scurtă și fină, simplu de spălat
  • 3-6 ani: jucării care animează personajele favorite din cărți sau desene animate, cu accesorii de schimbat
  • 7+: cel mai adesea, copiii mai mari încep să dezvolte o pasiune pentru jucăriile de pluș realiste, cum sunt cele concepute de la National Geographic, cu o valoare educativă mai mare.

Caută plușuri în funcție personajele favorite sau preferințele copilului

În funcție de desenele animate sau cărțile preferate, copilul se va îndrăgosti iremediabil de personaje de acolo. Iar bucuria unui dar de pluș în forma poneiului din carte va fi dublată.

Așadar, trebuie să fim atenți la preferințele copilului.

Alege calitatea pentru jucăriile de pluș

Este important să investim în calitatea jucăriilor de pluș pe care le procurăm pentru copii noștri și nu pe cantitate. Siguranța și nevoile lor primează întotdeauna, fiind urmate abia apoi de preferințe. Astfel, trebuie să ne asigurăm că nicio jucărie extra blănoasă nu lasă părul în mâna copiilor după o joacă zdravănă sau că nu are părți în care se pot lovi.

Odată ce ești atent la aceste aspecte, mai rămâne să urmărești doar producătorii jucăriilor de pluș și să alegi cele mai deosebite jucării de pluș pentru copilul tău!